A kollégium története

A múlt század derekáig nyúlik vissza a kollégiumi hagyomány Hajdúszoboszlón. A mai Szép Ernő Kollégium elődjének létrehozását az 1947 óta működő gimnázium igénye hívta életre. 1952-ben – a város akkori alpolgármesterének kezdeményezésére – a középiskola vidéki tanulói számára „étkezéses tanulószoba” jött létre.  1953-ban már nevet is kapott az intézmény: Hajdúszoboszlói Állami Középiskolai Diákotthon. Fontos állomás volt a kollégium történetében 1961. július 10-e. Ekkor avatták kollégiummá a diákotthont.

A hatvanas éveket a kollégiummá érés folyamata jellemezte. A fő feladatok között szerepelt az önképzés és a pályaválasztás segítése, a tanulási módszerek és az ösztönző rendszer kialakítása. Beindultak az első szakkörök, kulturális programok. Folyamatos fejlesztések kezdődtek: klubszobát, olvasótermet, mosókonyhát, betegszobát hoztak létre. Továbbra is probléma volt azonban a zsúfoltság.

A város akkori vezetése érzékelve a nehéz körülményeket, 1971-ben döntést hozott egy új, 200 férőhelyes középiskolai kollégium felépítéséről. A terv megvalósult. 1977-ben ünnepélyesen felavatták kollégiumunk mai épületét az akkori Gönczy Pál tér 1. szám alatt.

A kollégium 1992. március 13-án tartotta névadó ünnepségét: Szép Ernő nevét vette fel. 1996. június 15-én került sor Szép Ernő portrészobrának felavatására a kollégium belső udvarán. A mellszobrot Cséri Lajos szobrász készítette.

Napjainkban a Szép Ernő Kollégium a város három középiskolájának diákjait fogadja: Bocskai István Szakképző Iskola, Közgazdasági Szakközépiskola, Hőgyes Endre Gimnázium és Szakközépiskola.

Oldalainkat 115 vendég és 0 tag böngészi